Окръжният съд в Пловдив започна най-сетне разглеждането  на делото за

...
Окръжният съд в Пловдив започна най-сетне разглеждането  на делото за
Коментари Харесай

Как се пренасят 60 кила кокаин в комбайн

Окръжният съд в Пловдив стартира най-накрая разглеждането  на делото за трафик на близо 60 кг кокаин. Каналът беше разрушен на 6 май 2016 година при интервенция на ГДБОП и организация „ Митници “. Дрогата е била открита в специфичен тайник в комбайн, който е дошъл до Русе през пристанище Варна.  

Подсъдими са предприемачът Николай Николов, който обвиняването показва за уредник на договорката със селскостопанската машина. Самият той обаче дефинира другия обвиняем - холандеца Корнелуис Бренченс, като " мотор " на наркосделката.

Съдия Буюклиева даде ход през вчерашния ден на делото макар отсъствието на холандеца, който се оказва неоткриваем за следващ път. Николов, който бе докаран с белезници в правосъдната зала, пък се оплака, че не се усеща добре. Преди няколко дни той е бил изваден от пандиза и закаран на обзор при кардиолог в 7 ДКЦ заради „ остарели сърдечни проблеми “. Експертът обаче стигнал до извода, че положението на Николов е устойчиво и той може да взе участие в правосъдното съвещание.

„ Не разбирам много в какво ме упрекват “, съобщи самоуверено Николов пред магистратите, след което заобяснява, че два пъти бил в болница за месец и половина и че чиновниците на пандиза са го преместили в затворническото общежитие „ Хеброс ”, без да му дадат да си вземе хапчетата.

По време на делото започнаха и разпитите на очевидците, измежду които беше и Стефан Мартев. Когато комбайнът с дрогата дошъл в Русе, Мартев е работил като митнически брокер към пристанището в града. Той се е занимавал със спедиция и разтоварване на артикули.  

Мартев описа, че тогава чиновниците на пристанището са получили питане от пловдивска компания, която поискала смесен транспорт за селскостопанската машина (по река Дунав до немското пристанище Дегендорф, а по-късно с камиони до Ротердам). Всичко било на стойност €8700.

Служителите на пристанището в дунавския град се озадачили от странната поръчка, тъй като сходни машини по принцип идвали от Западна Европа към България, а не в противоположната посока. За още по-странен намерили обстоятелството, че комбайнът бил импортиран от Аржентина.

 Делото продължи с разпити на останалите 7 очевидци, които бяха планувани за вчерашното съвещание по делото. Предвиденото наказване по Наказателния кодекс за контрабанда на опиати в изключително огромни размери е от 15 до 20 година затвор и санкция от 20 000 до 30 000 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР